dissabte, 12 de desembre del 2009

La simbologia de la Divina Comèdia

La Divina Comèdia, que va ser escrita pel florentí Dante Alighieri, va ser considerada com una de les obres més extraordinaries de l´època medieval i va esdevenir un dels llibres més fascinants de la història de la literatura de tots els temps.

Cadascuna de les parts d´aquesta obra esta dividida en cants, adaptant la forma de tercets. La composició del poema s´ordena segons el simbolisme del nombre tres (nombre que simbolitza la trinitat sagrada: pare, fill i esperit sant, així com també simbolitza l´equilibri i l´estabilitat en algunes cultures).

Una de les característiques més importants d´aquesta obra es el fet que està repleta de simbologies i aquestes es poden trobar tant en els personatges principals (Dant, que dóna vida a l´home; Beatriu, que representa la fe i Virgili, que personifica a la raó) com en alguns dels ambients on es desenvolupen les accions (la selva obscura es converteix en símbol del pecat). També s´observen mostres de simbologies en les tres bèsties que apareixen en el primer capítol de l´Infern: la pantera representa la luxúria; el lleó, l´orgull i la lloba, l´avarícia.
Ací també cal destacar la foscor, ja que amb ella es fa referència al regne del mal, en contraposició a la llum que, segons la Bíblia i sant Agustí, es relaciona amb la divinitat.
Dant mostra tan sols la simbologia de la llum en el llibre tercer del Paradís, ja que allí es el lloc on es troba amb Beatriu, el seu amor platònic.

FONT:
La Divina Comèdia - WikiLingua.net

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada