dimecres, 3 de març del 2010

EPE

ANA ALONSO

Un dels temes que més preocupa a la nostra societat actual és la situació d´aturada tan gran que es va produir en els darrers anys i que continua donant-se. El problema d'aquesta situació es que les xifres d´aturada van augmementant cada vegada més en comparació als anys anteriors, i això comporta que moltes persones es vegen sense medis per a desenvolupar una vida amb normalitat. A causa d´això, la majoria de la gent culpabilitza al govern socialista, perquè no acaba de cumplir totes les demandes urgents que ha promés realitzar.

Amb aquest article, esbrinarem com es produeix una situació d´aturada; l´aturada registrada que s´ha donat en el mes de novembre del 2009 dins de la Comunitat Valenciana, mitjançant estadístiques fetes per l´INEM i, a més a més, mostrarem altres estadístiques que exposen la situació d´aturada, en relació amb amb els diferents sectors que existeixen en Espanya i també un anàlisi comparatiu que mostra l´evolució mensual d´aturada des de l´any 2008 fins al 2010.
En primer lloc, una situació d´aturada es produeix per diferents causes, que dónen com a resultat una falta de treball i, a més, d´ingressos per al/a la treballador,-ora que es veu involucrat,-ada en aquesta situació.

Com ajuda per a aquestes persones, el govern elabora una sèrie de lleis que pretenen protegir econòmicament, per un cert temps, als treballadors afectats, amb el propòsit que així puguen trobar altre treball.
En els últims anys, un dels sectors més perjudicats ha sigut el de la construcció i el d´empreses auxiliars, encara que segons la comunitat espanyola que es tracte, influeix més en uns sectors que en altres, i això depén de les distintes activitats que es desenvolupen en cada zona.
L´INEM, que és l´organisme que gestiona les situacions d´aturada, ha elaborat estadístiques amb les dades que es disponen. Ara analitzarem la situació que s´ha donat en les provincies que conformen la Comunitat Valenciana:


València és la província en la qual s´ha despatxat a major nombre de gent, i això es deu a que és una ciutat més àmplia geogràficament en comparació amb Castelló i Alacant, encara que ,si comparem les dades, Alacant i València no aconsegueixen diferenciar-se molt i la quantitat dels casos d´aturada és molt pareguda.

El primer que s´observa es que el sector més damnat dels tres, es el de serveis i que en tots els casos s´han despatxat a més dones que homes, i això es deu a que, en aquest sector, solen treballar més dones que homes.
En el sector de la indústria i el de la construcció de Castelló, podem observar que és la indústria la que comprén més treballadors despatxats i la construcció es queda per avall, encara que no massa, doncs d´aquest hi ha 12.258 persones i de l´anterior hi ha 12.396. No obstant, la situació de València i Alacant és completament distinta, ja que ix més perjudicat el sector de la construcció que el de la indústria. Tot això s´explica amb el següent: Castelló posseeix un gran nombre d´indústries de tauletells i les dos altres províncies contenen menys.

Després d'haver comparat amb una visió general l'aturada registrada en aquestes tres províncies, anem a citar també alguns gràfics que ens mostren la evolució mensual d'aturada basant-se en la evolució d'aturada registrada per sectors, comparant el mes de febrer del 2009 al 2010 i la evolució mensual d'aturada registrada, comparant la situació des de el 2008 al 2010.












En la gràfica que mostrem ara, s'observa la progressió d'augment d'aturada que s'ha donat en Espanya al llarg dels tres últims anys. Amb tot això, ens podem assabentar que el 2008 i, sobretot, el 2009, han sigut uns anys molt problemàtics i que encara als inicis de l´any que hem arribat, les xifres d´aturada continuen pujant sense control.



En la següent gràfica de barres podem observar que el sector servicis es el que es troba més damnat, tant en el mes de febrer del 2009 com el de 2010, en comparació amb els casos dels demés sectors i l´única diferència que es dóna entre els dos anys, es que el nombre de despatxats en aquest any han continuant augmentant de forma radical. El sector de la indústria i construcció ha deixat sense treball a un poc més de gent respecte de l´any anterior. Els casos de persones que no disponien d´ocupació anterior, també han incrementat i, per últim, el sector de l´agricultura, en el qual també ha augmentat un poc els casos d´aturada. El cas es que aquest últim sector, als dies en els quals ens trobem, cada vegada anirà perdent més força, perquè totes aquestes feines es van substituint per noves màquines que possibiliten que tot es puga fer molt més ràpid.

Per concloure, anem a citar les conseqüències que produeix l´aturada en les persones treballadores i les possibles solucions que es poden portar a terme per a posar fi a aquesta situació. Les situacions d´aturada provoquen en els treballadors estats d´estrés, però també més temps lliure per a poder preparar-se per a altre treball o realitzar cursets, encara que si es dóna el cas que aquestes persones siguen majors de 25 anys, poden accedir també als Tallers d´Ocupació, en els quals a més d´oferir l´oportunitat de poder aprendre altre ofici, també se´ls paga una certa quantitat de diners per el treball realitzat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada